La recerca forma part essencial de la formació dels residents, i en la nostra unitat docent té un paper fonamental que es potencia des de la Unitat de Recerca. Els Residents de la Unitat Docent d’ACEBA participen de la Unitat de Recerca de l’EAP Sardenya, adscrita a l‘Institut de Recerca Biomèdica de Sant Pau.
L’aprenentage en recerca és un procés continu que comença en la primera etapa de R1, en la consulta, plantejant dubtes clínics que sorgeixen davant del pacient. El tutor incentiva la cerca biblogràfica, la lectura de literatura científica i la participació del resident en projectes de recerca del centre. Durant el tercer i quart any, R3-R4, es proposa la rotació en la Unitat de Recerca durant un mes, on el seu equip format per una epidemiòleg, una experta en bioestadística i una infermera actuen de tècnics de salut, supervisats pel cap de la unitat, el Dr. Carles Brotons. El tècnic de salut acompanya al resident en tota la residència en el disseny d’estudis i supervisió de tasques de recerca.
Objectius
Els residents que acaben el seu període de formació MIR tenen capacitat per:
- Conèixer les principals fonts de coneixement científiques i saber-les utilitzar.
- Lectura crítica d’articles.
- Conèixer els principis del disseny de projectes de recerca i tenir habilitat per aplicar-los a un projecte de recerca sobre una pregunta d’interès en la seva pràctica clínica.
- Conèixer els principis ètics de la recerca biomèdica i incorporar-los a la seva pràctica.
- Tenir habilitats en la presentació de resultats de recerca, tant en la forma d’article científic com en comunicacions a congressos.
Avaluació
L’aprenentage en recerca del resident s’avalua atenent al seu progrés i millora en els següents àmbits:
- Sessions APC:
- Cerca a Medline
- Lectura crítica d’articles
- Presentació de sessions de lectura crítica
- Treballs a les jornades de residents: experiències docents, casos clínics
- Posters i comunicacions a congressos.
- Participació en línies de recerca obertes.
- Altres