Logo UDACEBA

Sorpresa a Montevideo: 1r premi a la millor Experiència

Autor: Anna de Pedro. Metgessa de Família ABS Gaudí

 

El mes de març de 2015 es va celebrar el 4º Congrés d'Iberoamerica de Medicina Familiar i Comunitària a Montevideo.

 

En aquella zona de món hi ha un moviment amb molta motivació perquè l’especialitat de medicina de família surti endavant, sobretot per part dels metges més joves (Moviment Waynakay). Cada país és un món diferent amb dificultats diverses però hi ha molt bon ambient de poder ajudar-se els uns als altres.

 

Essent membre de joves metges d'Europa, VdGm (Vasco Da Gama Movement) em vaig assabentar que hi havia aquest congrés i vaig trobar una oportunitat de poder traslladar la petita experiència que vàrem organitzar a Catalunya, amb el Conference Exchange del 1r FORUM de VdGm a Barcelona 2014.

 

La 1a edició de Fòrum de VdGm dut a terme Barcelona, després d'haver guanyat la candidatura que es va presentar a l'estiu de 2013 a Wonca World Prague, ens ha deixat empremta a alguns de nosaltres.

 

El Fòrum consisteix en 2 jornades intenses de sessions i reunions de residents i joves metges de família d’arreu d’Europa amb motivació per aprendre i compartir sensacions i experiències de la nostra especialitat. També ofereix l’oportunitat de poder veure en primera persona com és el dia a dia d'un metge de família a Catalunya, en l’anomenada “Conference Exchange”.

 

Amb el grup organitzador de Conference Exchange es va redactar l’abstract per al congrés a Montevideo, que va ser molt ben acollit ja que ho varen passar de pòster a Comunicació Oral.

 

Vaig participar en aquesta petita ponència en una taula ja seleccionada amb diferents experiències de moviments joves metges com Polaris (Nord America), Waynakay (Amèrica del Sud) i la meva seleccionada com a representant de VdGm (Europa).

 

Així vaig explicar com va anar l’organització de la 1a Edició del Fòrum VdGm: Vam acceptar 31 candidats, entre residents i joves metges d’arreu d'Europa (fins i tot de Turquia i Israel) per venir a realitzar una rotació externa al nostre territori. Vam demanar ajuda a través de les Unitats Docents de Medicina de Família i Comunitària de Catalunya, per si els seus tutors volien participar acollint aquests candidats a passar dos dies amb ells per veure la seva feina.

 

Els candidats es van distribuir segons preferències: què volien veure del gran ventall d'activitats que realitzem a casa nostra, medicina de família rural, o medicina de família amb perfil investigador, medicina de família més intervencionista (realitzar cirurgia ambulatòria), urgències o només assistencial amb pacients crònics. En la nostra professió podem dedicar-nos al que més ens agrada dintre de les nostres limitacions de pressió assistencials.

 

A part també vàrem organitzar un tour turístic per ensenyar la nostra Barcelona modernista i gaudir de la nostra gastronomia. Tant els tutors d'acollida com els participants ens varen fer arribar al comitè organitzador la seva complaença i satisfacció. Vam tenir un gran equip al darrera i un treball molt intens, però sens dubte va valdre la pena.

 

A més, no sabíem que també tindríem una sorpresa al Congrés d’Iberoamèrica: ens van donar el 1r premi a la millor Experiència.

 

Participar en aquest congrés a estat molt fructífer. A més d'haver fet nous amics, haver conegut el president i expresident de la WONCA World, puc dir-vos en primera persona que ha estat un bon aprenentatge en tots els sentits.

 

Montevideo3           Montevideo2

 

Citació

Autor: de Pedro, Anna

Títol article: Sorpresa a Montevideo: 1r premi a la millor Experiència

Revista: APSalut. Volum 4. Número 2. Article 66

 

Data: 25 de març de 2016
UNITAT DOCENT D'ACEBA / Sardenya, 466 - 08025 Barcelona / Tel. 93 567 43 80 / udaceba@udaceba.cat