Logo UDACEBA

Anèmia hemolítica per Omeprazol

Autor: Berta Muntadas i Esther Campillo. Metgesses residents EAP Vic. Marta Serrarols Soldevila. Metgessa adjunta EAP Vic

INTRODUCCIÓ

Des de l’Atenció Primària som els responsables d’una part important de la prescripció de fàrmacs. Alguns d’ells, com l’Omeprazol, són habituals: aquest és un dels principis actius més àmpliament utilitzats (6.2% dels envasos del total de medicaments) segons l’Informe Anual del SNS de 2015.


Voldríem posar de manifest la necessitat d’una prescripció responsable i del coneixement dels possible efectes adversos dels fàrmacs que prescrivim.DESCRIPCIÓ DEL CAS 

 • Antecedents personals i patològics
  Home de 75 anys, sense al·lèrgies medicamentoses conegudes, amb els antecedents destacats d’HTA i polimiàlgia reumàtica per la qual cosa va inciar tractament amb Corticoids i Omeprazol des de fa 2 mesos.
 • Malaltia actual
  Consulta per dolor toràcic opressiu durant els esforços lleus de 2 setmanes d’evolució, sense irradiació, que cedeix amb el repòs. També refereix astènia, pèrdua de pes (8kg) no intencionada i deposicions groguenques des de fa 2 mesos que relaciona amb l’inici de la presa de la medicació. En l’exploració física només destaca icterícia mucocutània.
 • Proves complementàries
  Analítica: Hemoglobina 6,7g/dL, VMC 90,4 fL, HCM 31,6 pg, Creatinina 1,38mg/dL, Filtrat glomerular 50mL/min, Bilirrubina no esterificada 3,2mg/dL, LDH 665UI/L i disminución de l’haptoglobina (<30mg/dl) amb Coombs directe negatiu.
  Screening anemia hemolítica no autoinmune: Normal.
  ECG i TAC abdominal: sense troballes destacables.
  JUDICI CLÍNIC: Donat que l’inici de la simptomatologia coincideix amb la introducció de la nova medicació, després d’una recerca bibliográfica, s’atribueix possiblement a anèmia hemolítica amb angor hemodinàmic deguda a Omeprazol. Les proves complementàries -amb resultats dintre de la normalitat- ajuden a descartar altres diagnòstics.
 • Tractament
  Transfussió d’hematies i retirada de l’Omeprazol.
 • Evolució
  Posteriorment a la retirada del medicament el pacient no presenta nova simptomatologia i manté Hb de 13g/dl en analítiques posteriors de control.

 

DISCUSSIÓ

 1. L’anèmia hemolítica per Omeprazol és un efecte advers infreqüent però descrit.
 2. Com a metges/ses de família, hem de ser conscients dels possibles efectes adversos dels fàrmacs que prescrivim, tenint cura de fer una prescripció responsable.
 3. Davant d’un pacient amb simptomatologia d’inici en relació a la introducció recent d’un medicament, hauríem de sospitar aquest com a causant i realitzar un estudi complert i retirar el tractament, si fos necessari.

 
 

BIBLIOGRAFIA

 1. Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad. Informe anual del Sistema Nacional de Salud, 2015 Disponible a www.msssi.gob.es
 2. Publicación del Posicionamiento de la SEPD ante la seguridad y eficacia a largo plazo de los IBP. Sociedad Española de Patología Digestiva. 2016. Disponible a www.sepd.es
 3. Hemolytic anemia associated with the use of omeprazole. Marks DR1, Joy JV, Bonheim NA. Am J Gastroenterol. 1991 Feb;86(2):217-8.
 4. Autoimmune haemolytic anaemia due to Omeprazole. Butt MI1, Sajid S, Sobolewski S. Ir Med J. 2007 Feb;100(2):372.

 

 

 

Citació

Autores: Muntadas Molet, Berta. Campillo Casado, Esther. Serrarols Soldevila, Marta. 

Títol article: Anèmia hemolítica per Omeprazol

Revista: APSalut. Volum 5. Número 4. Article 98

 

@EAPVIC

 

Data: 25 de setembre de 2017
UNITAT DOCENT D'ACEBA / Sardenya, 466 - 08025 Barcelona / Tel. 93 567 43 80 / udaceba@udaceba.cat